miercuri, 4 iunie 2008

Choux-a-la-crem

Dupa o prima tura ratata, la 1.30 noaptea am reusit sa am noroc. Imi jurasem ca nu ma las pana nu iese, dar deja imi era asa somn ca ma rugam sa nu trebuiasca sa imi tin promisiunea.

Ingrediente:
240 ml apa
58 g unt
2 lg de zahar, sare
135 g de faina
240 de ml de oua (4-5 in functie de marimea lor)

Apa, untul zaharul si sarea se pun intr-un bol pe foc, pana ce untul se topeste si se disperseaza in apa (sa nu stea ca o pelicula deasupra apei). Se da jos de pe foc si se adauga faina amestecand energic sa nu se faca cocoloase. Aluatul trebuie sa formeze o bila care sa se desprinda de peretii vasului.
Se lasa la racit putin si apoi se adauga ouale, dar nu deodata ci pe rand, dupa ce anteriorul e incorporat. Aluatul in final trebuie sa arate ca o maioneza groasa.
Se incalzeste cuptorul la 210 grade. Pe o tava in care ati pus hartie de copt se fac cu ajutorul unei pungi de patiserie gramajoare de ce marime vreti (sa le faceti mai mici decat le vreti in realitate pentru ca ele se umfla). Se lasa in cuptor 10 min la 210 grade, sau pana se umfla, iar apoi inca 30 de minute pana se rumenesc la 190 de grade (timpul de coacere depinde de marimea lor).

Crema choux:

2 cani de lapte (480 ml)
2 galbenusuri
6 linguri de zahar (75 g)
3 lg de amidon (25 g)
pentru crema de ciocolata - 100 g de ciocolata semidulce
60 de ml apa
2,5 lgt gelatina alimentara
vanilie

Laptele se pune la fiert. Intre timp albusurile se amesteca cu zaharul si amidonul. Se adauga ff putin din laptele clocotind peste amestecul de galbenusuri, amestecand cu mixerul fara oprire. Cand cele doua sunt incorporate, se adauga restul de lapte. Se strecoara amestecul inapoi in oala si se pune pe foc mic mixand fara oprire pana crema se face mai densa (imbraca lingura). Daca vreti crema de ciocolata, acum puteti adauga ciocolata in crema. Cand e suficient de densa, crema se pune intr-un bol pe baie de gheata amestecand fara oprire pana crema se raceste.
Intr-o cana puneti gelatina la topit. Cand s-a umflat, o bagati in microunde, pe putere mica, 10-15 secunde pana se topeste de tot dar nu depaseste 60 de grade. Se adauga la crema amestecand bine iar apoi se da la frigider.

Ganache:
1/2 cana smantana dulce (creme fraiche)
5 caramele
140 g ciocolata neagra
rom

Se pune smantana pe foc mic impreuna cu caramelele, amestecand in continuu pana la topirea caramelelor. Se da jos de pe foc si se dauga ciocolata bucata cu bucata (se mai poate pune scurt pe foc ca sa ajutam topirea ciocolatei). La sfarsit se adauga rom dupa gust.

Asamblare:
Se pune crema intr-o punga de patiserie cu o forma cu varf lung si ascutit (alternativ se pot taia choux-urile) si se umplu choux-urile cu crema.
Apoi le puneti ganache cum vreti - fie le bagati cu nasucul in ganache, fie cu ajutorul pungii de patiserie le ornati. La mine era prea tarziu pentru ornat asa ca au plonjat in ganache cu gratie.

Mie din cantitatile de mai sus mi-au iesit 32 de bucati.


Niciun comentariu: