sâmbătă, 20 septembrie 2008

Paine ciocolata

335 g faina
28 g cacao
40 g de zahar brun
sare, scortisoara
25 g de unt
120 ml apa calda
6 g de drojdie uscata
60 ml lapte cald
1 ou

Se amesteca ingredientele uscate la care se adauga untul care se amesteca pana e incorporat. Drojsia se amesteca cu apa. Separat se amesteca laptele si oul si se adauga impreuna cu apa la faina. Se framanta cam 10 minute. Se pune aluatul intr-un castron uns cu unt. Se acopera cu folie alimentara si se baga in frigider sa creasca peste noapte (se poate pune la crescut si in mod traditional la caldura, dar textura painii e mult superioara dupa crestere inceata la rece).
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se mai framanta cateva minute, i se da forma de bagheta (se intinde in forma de dreptunghi, se pliaza colturile si se ruleaza) se aseaza intr-o tava unsa cu unt, cu partea pliata in jos. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza iar volumul (aprox 1-1.5 ore). Se coace 30-35 minute la 175 de grade (cuptorul treuie incins in prealabil cam la 180-185 de grade si readus la 175 de grade dupa ce se baga painea).
Se poate manca cu: unt, miere, dulceata, crema de branza si fructe, crema de ciocolata.


Niciun comentariu: