joi, 29 mai 2008

Coltunasi chinezesti

Aluat:
230 g de faina
1/2 (aprox) cana de apa calda
sare
Se pune intr-un castron faina. Peste ea se adauga cam jumate din apa si se amesteca bine. Se mai adauga apa, pana ce aluatul devine elastic si nelipicios. Se framanta bine inca 5 minute. Trebuie sa fie foarte elastic. Se lasa deoparte cam 10-15 minute.
Umplutura:
piept de pui/ muschi de porc/ amestec pui-creveti sau porc-creveti (250 de grame)
1 morcov potrivit ras sau bambus daca gasiti
ghimbir proaspat ras (aprox 15 g)
ceapa verde taiata marunt (1-2 mici)
cateva foi de varza noua sau napa (aprox 75 g)
3 linguri de sos de soia
sare
1 lingura de amidon de porumb
ciuperci taiate marunt (cam 100 g)

Se amesteca toate.

Din aluat, se face un sul si se taie felii din el. Eu am facut felii de aprox 12 g. Se intind foi subtiri, care se umplu cu amestecul de carne (aprox 15-20 de grame/ coltunas ca sa nu fie prea plin).
http://www.chinatouching.com/wp-content/photos/Chinese_Dumpling.jpg - aici aveti o pozuta cu modul in care arata.
Se umplu toti coltunasii si ii puteti face in 2 feluri: fierti sau prajiti
Pentru cei fierti:
Se pune apa la fiert cu putina sare. Se pun coltunatii in apa si se lasa la fiert aprox 15-20 de minute sau pana incep sa pluteasca.
Pentru cei prajiti:
Se pun 2-3 linguri de ulei intr-o tigaie, se pun coltunasii si se lasa cateva minute pana se rumenesc. Nu se intorc, ci se pune cam 1/2 cana de apa si se acopera cu un capac pana s-a evaporat apa. Se ia capacul si se mai lasa inca aprox 2 minute la foc mic.

Ii puteti servi cu: sos de soia, sos de chili dulce sau un sos din:
sos de soia
otet balsamic
sos de chili dulce
ghimbir ras sau praf
usturoi pisat/ ras
ceapa verde taiata rondele
sare
sahar sau miere

Niciun comentariu: